sluit

It’s a win ! ‘Damman Croes’ in Roeselare

Het ontwerpteam van DECLERCKDAELS architecten, bildt.architecten en burO Groen, heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor de herontwikkeling van de site van Damman Croes in Roeselare.

Ontwikkelaar Caaap, creators of triple A-places, koestert hoge ambities om deze site om te vormen tot een kwalitatieve woon- en leefbuurt.

Het projectgebied in hartje Krottegem is in de volksmond beter gekend als de site Damman-Croes naar het voormalige metaalconstructiebedrijf dat er gevestigd was. Naast een gemengde woonfunctie omvat het programma ook een groot aandeel groen en de bouw van een nieuwe basisschool. In het project is er nog ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen en kleinhandel of diensten. Tegelijk wordt het woonhuis van arch Jozef Debruycker (momenteel bib De Vriendschap) in ere hersteld. In het project wordt sterk ingezet op verbinding en verbondenheid.  We verbinden de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en de Spanjestraat via een groen stadspark.  Via stadskamers sluiten we aan op het fijnmazig weefsel dat eigen is aan Krottegem. We verbinden de nieuwe bewoners en bezoekers met de buurt. De specifieke korrel, vormentaal en materiaalgebruik in de omgeving, inspireerden het ontwerpteam om tot een subtiele doch rijke architectuur te komen.

We zijn uiteraard bijzonder enthousiast om de plannen met de ontwerppartners verder uit te werken. De buurt wordt ook betrokken bij verdere invullingen. Cocreatie-expert Urban Connector en daktuin-specialist Pakt zijn aangesteld om samen met CAAAP dit participatief traject in goede banen te leiden. Het project vormt ongetwijfeld een katalysator voor de buurt.

Bouwheer : @caaapnv
In samenwerking met: @bildt.architecten I @burogroen I
@Urbanconnector I @vibevzw I @paktantwerpen I @stadroeselare I @artes

https://www.caaap.be/dammancroes